googlebe7c5e884b9235f0.html

Äventyr ska slukas

Det finns vissa böcker som bara ropar efter att bli lästa. Det är något med omslaget, ett anslag som signalerar äventyr. Idag läser jag Fripassageraren av Christina Wahldén och mellan raderna drabbas jag av en oändlig saknad; det här är en bok som jag hade velat dela med morfar. Han har präglat min läsning mer än någon annan. Han försåg mig med böcker. Äventyrsböcker. När jag var tio år tillbringade vi eftermiddagarna i varsin fåtölj och umgicks under en intensiv, läsande tystnad. Vi läste inte böcker, vi slukade äventyr; Jules Verne, Alexander Dumas, Charles Dickens och  alla delarna av Tarzan, originalutgåvan. Någonstans i sin himmel är han med mig även nu. Under tystnad delar vi resan över havet. Snart ska vi möta fripassageraren. 

 

 

Etiketter: läsning, äventyr