googlebe7c5e884b9235f0.html

Din tur, Adrian - Augustnominerad 2015

Illustration ur Din, tur Adrian av Helena Öberg och Kristin Lidström. Mirando 2015.

NÄSTAN VARJE DAG går 10-årige Adrian till skolan med en klump av oro i magen. Där känner han sig ensam och annorlunda. Och i klassrummet, då läraren ber Adrian läsa högt inför de andra barnen, känns det som om tiden stannar...
För att stå ut drömmer Adrian sig långt bort. I fantasin uppträder han på cirkus och klarar vilka akrobatiska luftkonster som helst. Publiken applåderar!
Men det är först när Adrian möter den jättelika varghunden Hejdi, som allt börjar förändras på riktigt. En dag finns hon bara där, följer honom skugglikt på väg hem, efter ännu en svår dag i skolan.
DIN TUR; ADRIAN är en stark 64-sidig bildberättelse om utsatthet, svårfångade stavelser, undflyende textrader och förväntningar som kan vara svåra att leva upp till. Men det är också en skildring av fantasins kraft att förändra och innerlig vänskap.
Boken om Adrian är skapad i nära samarbete mellan författaren Helena Öberg och bildberättaren Kristin Lidström. Helena Öberg har tidigare skrivit ett flertal uppmärksammade kapitelböcker för barn t ex Min syster Flygande Flavia, Vendela Blåöga och Viktor Dolores. Hon har också undervisat i kreativt skrivande på Berghs School of Communication och Forsbergs. Kristin Lidström avslutade sin utbildning på HDK 2010 och har därefter snabbt etablerat sig som en av de mest innovativa, yngre illustratörerna/grafisk formgivarna i Sverige. Hon mottog Kycklingstipendiet 2013 och nominerades 2014 till både Svenska Designpriset och Kolla