googlebe7c5e884b9235f0.html

Barn- och ungdomsböcker

"Helena Öberg och Kristin Lidströms Augustnominerade bildberättelse "Din tur, Adrian" gestaltar effektivt och gripande den utsatthet och det utanförskap som drabbar så många barn som inte håller jämna steg med klassen. Adrian är dyslektiker och mobbad. Hans ensamma liv är både lekfullt och färgglatt och blyertssvårt. Bildberättandet är kongenialt med berättelsen. 
Den som har svårt att läsa bokstäver har inget handikapp när den läser den här boken, men den som inte kan läsa bilder så bra får däremot bereda sig på att lägga ner lite mer tid och titta väldigt noga för att hänga med. Och det är det värt, för bilderna är både konstverk och berättelse. Den som tar sig tiden att läsa noga blir rikt belönad."

Tove Jonstoij, DN

"En maffig slukarbok för var och en som njuter av starka känslor och ljuv hämnd."
Lena Kjersén, Västerbotten-Kuriren

"Helena Öberg tar verkligen ut svängarna i sitt berättande. /../ ett starkt och inträngade porträtt av en ung flicka."

Thomas Brylla, UNT

"Helena Öberg dras mot katastrofer och väjer inte för mänsklig tragik. En väl genomarbetad och angelägen bok."
Jan Hansson, Svenska Dagbladet
 

"När jag föddes fick jag heta Katarina, Iris Katarina, det står så i min dopsked. Jag har gömt den i garderoben längst in. Annars finns ingenting kvar av Katarina. Men jag minns fortfarande känslan när mamma ropade mitt namn: "Katarina! Ka-ta-ri-na!" Annars minns jag inte mycket. Mina minnen börjar i Vibyholm med mamma och Stefan, kanske är det bäst så, att inte tänka på det som varit.

Sedan fick jag heta Vendela. Bara Vendela. Hon är så min mamma, hon får för sig saker. Innan allt hände var jag trots allt glad att ha just henne till min mamma, min egen glittrande mamma.
Men senare, efter Stefans stora fest, förändrades hon och bara la sig på soffan, som en strandad val. Hon rörde sig inte ur fläcken förrän dagen när allting hände. .."

Den här boken handlar om Ella, hennes bäste vän Erik och lilla Pia som alltid vill vara med. Här händer roliga och viktiga saker. Ella lär sig cykla och hennes pappa, bilmekanikern, lär sig spela piano. Erik och Ella sjunger fel i Mulleskolan och hon drämmer till Erik i huvudet med snöspaden utan att mena det. Det värsta är att Erik måste flytta fast han inte vill! Men Ella-Bella får hans bästa puttersmälla som tröst.

"Vilken lustig och levande barndomsskildring! Lika rolig för vuxna som för barn. Och vilken underbar högläsningsbok." 
Marianne Eriksson

"Gentemot dessa barnlitteraturens sterotypa "jagbarn" skulle jag vilja ställa det i Helena Öbergs vackra lilla bok Min syster Flygande Flavia."
Magnus William-Olsson, Aftonbladet


"..en variant på den klassiska fantastiska berättelsen... en sympatisk och lättläst bok."
Anna Leijnse, Sydsvenskan

 "Allt var tyst och märkligt stilla. Månen lyste, snön var vit som på dagen, himlen svart och full med stjärnor. Jag var ensam vaken i hela världen. Mamma sov, pappa sov och min syster – jag tittade på henne en gång till – hon låg med kinden mot kudden och andades stilla. Igår visste jag inte om att hon fanns och nu tyckte jag redan så mycket om henne."

"Jag läser "Viktor Dolores" som en hyllning till barn och hundar."
"En oerhört rörande, sorglig, ja till och med upprörande. bok. Men förfärligt bra."

Ulla Lundqvist, Dagens Nyheter

Det är när Viktors pappa släpar hem den vita råttdödar hunden som allt börjar hända. Pappan tänker gifta om sig. Med den där mulliga människan. Bara fyra månader efter det att hans mamma har flyttat. "Äckligt är det! Äckligt!"
Han saknar sin mamma när han är hemma, men när han sover hos henne saknar han sitt rum och vill åka hem. "Hem? Vad då hem?"
Marika dyker upp i svarta jeans och svart läderjacka och med sitt vilda hår. Hon börja kalla honom för Viktor Dolores och tycker att han är gullig. 
"Gullig?"
Viktors värld börjar snurra när han alltför sent inser att Marika redan är ihop med Jimmy i mopedgänget som inte tvekar att ta till våld för att få henne tillbaka. "Jimmy? Varför just Jimmy?
Så försvinner grisen. Hunden alltså. "Den kanske har blivit kidnappad eller överkörd eller dödad. Tänk dödad ...putsväck!"
Ingen säger något, men Viktor får förstås skulden. När den slutliga uppgörelsen med Jimmy och gänget närmar sig tror Viktor att slutet är nära, men spådomen om den svarta hemligheten slår in och livet får en oväntad vändning.
"Små tuffa killar som tycker om"pickadoller", kanoner och pangpang kommer säkert att läsa den här. Övriga väljer nog något annat."
Solveig Lidén, BTJ

"Det här är PRECIS en sån bok jag gillar! Lagom mycket text på varje sida, roliga bilder att titta på och jaa, och huuumor sådär!"

Jens, 8 år

Plötsligt hörs en smäll som får marken att skaka. Ett sjörövarskepp har kört rakt in i bron. Och snart kommer någon simmande mot land. En sjörövare! Han har sjal på huvudet, örhängen, tatueringar och svart skägg. I bältet hänger två knivar och en skjutarpickadoll. Sjörövaren heter Kalle Spader. Nu är han på väg hem till sitt hus. Och det är inte vilket hus som helst, utan precis det hus som Pålle just har flyttat in i.


"En lättsam, humoristisk bok för nybörjarläsare som försvarar sin plats. Den kan även passa som högläsning för mycket unga lyssnare."
Cay Corneliusson, BTJ

"Lättläst med festliga teckningar gör boken underhållande."
Christer Undfors. Smålands Tidningen

Pålle har bara bott tre dagar i sitt nya hus när en sjörövare flyttar in. Kalle Spader heter han och nu behöver han en piratpojke! Först måste Pålle fixa frukost. Korv är det enda som duger, en si så där trettisju stycken vill Kalle Spader ha. Därefter öppnar de en kiosk i garaget och säljer allt som Pålles mamma precis har handlat. Plötsligt vädrar Kalle Spader sin ärkefiende slipade tanden i närheten, och Pålle får ta hand om den halva skattkartan han är ute efter ...